2018. már 29.

A svájci nyár...

írta: Mansi
A svájci nyár...

Irány a Dolomitok!

sam_0768.JPGKözel 1,5 éve nem ragadtam billentyűzetet, hogy bejegyzést körmöljek, de a svájci szívásunk emlékei azóta se lettek halványabbak egy cseppet sem. A kempingbe való bemenekülés után a ruháinkat alig voltunk képesek megszárítani a párás levegőben a tusoló helyiségében. Ahol lehetett mindenhol a cuccaink lógtak a fogason, kis széken, radiátoron, amely nyár lévén persze nem üzemelt. Eredeti tervünket ezen a napon engedtük el, pedig mennyi minden várt volna ránk... szomorúan ugyan, de bele kellett törődnünk, hogy utazásunk hátralévő részét az időjárás kegyetlenül el fogja mosni. Röviden: beszoptuk.

Szóval az Engadin-völgyéig jutottunk legurulván a Bernina-hágóról, egész pontosan a Felső-Engadin-völgyben vertünk tanyát. A környéken olyan városok találhatóak, mint a téli sportolási lehetőségeiről méltán híres St. Moritz, amely már számtalan sportágnak adott otthont világbajnokságoknak, de kétszer rendeztek itt már téli Olimpiát, igaz ezt nem mostanában, hanem még 1928-ban, és 20 évvel később 1948-ban.
A környék nem csak a sportjáról nevezetes. A külföldiek(elsősorban angolok) keresik fel, így frekventált turisztikai központnak számít. Ebből következik csoda, hogy a levegővétel nem kerül pénzbe.
No és nekünk ezen a helyen kellett dekkolnunk 2,5 napot, várván a csodát, hogy végre jobb idő legyen, és el tudjunk menekülni a domborzati viszonyokat tekintve folyóiránnyal megegyező irányba, Zernez felé.

sam_0731.JPG


Közben a gatyánk ráment az itt tartózkodásra. Elég, ha megemlítem, hogy a kempinges szállás per kopf 25 svájci frankot egy korsó sör 5, egy Pizza Margarita (32 centis) 12 frankot kóstált. De nem volt mit tenni, mert nézvén a helyi híreket,erre a régióra az elmúlt 2 napban 75-100mm csapadék hullott le, bizonyos helyeken elvitt egy fél falut a sárlavina, utastól, erdőstül mindenestül. Szóval ez nem tréfa dolog. A csapadék mellett a hőmérséklet szintén fontos tényezőnek bizonyult, hiszen hajnalra, reggelre +2 fokra hűlt le az idő, még egyszer hangsúlyozom, ekkor 2016 Júli közepét mutatott a naptár. Ez aztán a totál cumi, főleg a Stelvios, Gavias 35 fokok után.
Magamban meg sopánkodtam, hogy olyan útvonalterv úszott el - akár szó szerint érthető - mint az Albulapass, San Bernardio meglátogatása a Via Malaval, a Splügenpass és a Malojapass szerpentin rengetege. Sebaj, ahogy nagyon bölcsen ilyenkor vigasztalni szoktam magamat, a hegyek nem mennek odébb...

sam_0722.JPG


Szerintem Bandibának is ekkor fogalmahatódott meg véglegesen az a gondolat  fejében, hogy Alpokat kicsit hanyagolni fogja egy darabig, és inkább a Balkán melegebb tájait veszi célba. Terve igazolva lett, amint az élő példa mutatta azóta háromszor járt tőlünk dél-keletre.
A dekkoláson és az időjárás figyelésén kívül sokat nem tudtunk mit tenni. Az egyik fél órás esőszünetet kihasználva elcammogtunk Samedanba a Lidlbe bevásárolni. Aránylag baráti árakkal szembesültünk, bár a húsáru olyan szinten felejtős ezen a környéken, hogy a csirkemell kilója valami 8000 HUF volt átszámolva. Asztakurva! 

sam_0742.JPG 

Felcsillant a remény ugyanakkor 2,5 nap döglést követően, hogy délelőtt el tudjuk hagyni a helyszínt Zernez felé. Lesz egy fél napos esőszünet. Full egyetértésben az indulás mellett döntöttünk. A terv pofon egyszerű. A 2-es főúton el kell jutnunk Zernezig, amíg nyakunkba nem kapjuk a csapadék újabb hullámát.
Összekészültünk az induláshoz, majd amikor láttuk a radarképen, hogy itt az idő megtapostuk a pedálokat.
Az út lejtésének és a széliránynak hála a 45 kilométert egy bevásárlást követően hamar letudtuk, de azért még beugrottunk St.Mortizba ha már itt jártunk. A zernezi kempingbe pont akkor érkeztünk meg, amikor sziesztázott a tulaj, de egy percet se tudtunk tökvakarással eltölteni, mert menet közben megkaptuk az esőt, ami folyamatosan üldözött minket az egész völgyben, csak most szereztünk egy kis spétet magunknak.
Uccu sátor lekap a csomagtartóról és már szúrtuk lefelé a cövekeket a vaj puha földbe. Épp elkészültek a mesterművek, a maradék cókmókot bedobáltuk a belső térbe, amikor igazán rákezdett az égi áldás.

sam_0750.JPG

Ekkor visszamentünk a recepcióra két dolog miatt. Ebédelni és majd jelezni ittlétünket a főnök Úrnak. Ekkor toppant be a kapun egy francia tandemes páros, gyerek utánfutókkal. A hangos Bonjourt egy még hangosabb Allez, Bravo páros körítés kíséretével ismertük el a házaspár nem mindennapi teljesítményét. Sajnos angolul egy kukkot sem tudtak, így azaz információ nem volt meg, hogy honnan, merre hány méter, de biztosan nem az Expresszel érkeztek a comó-i tótól.

A nap maradék részében ezen a helyen sem tudtunk mit kezdeni magunkkal, vagy a sátorban hallgattuk az esőcseppek monoton zaját el-elbóbiskolva, vagy belibbentünk a mosókonyhába egy dobozos sörrel a kezünkben.  Tervünk másnap az előzőhöz hasonlóan az, hogy kihasználva az átmeneti "jó idő" átlibbenünk Olaszországba az Ofenpass 2000 méter fölé magasodó hágóján keresztül és elérünk a kocsiig, amit otthagytunk ki tudja már hány nappal korábban Pratoban, a Stelvio lábánál. Távban és szintben sem okozhatott gondot egyikőnknek sem a gondolat, de másnap reggel alaposan meglepődtünk, amikor kicipzároztuk a sátrat.

Zernez sem fekszik túl alacsonyan a tenger szintjéhez képest, és hatalmas hegyek veszik körül. Már szinte hajnalban felébredtünk, éppen csak világosodott, de az jól kivettük, hogy a körülöttünk lévő hegyoldalak totál fehérbe öltöztek. Véleményem szerint kevesebb szebb pillanat létezett ennél a túránkon, felzárkózott a Gaviás emlékek mellé. Ugyanakkor azt azért észben kellett tartani, hogy nekünk ma még egy 2000 hágón át kell másznunk csomagostul, de valahogy ez a gondolat most nem izgatott, csak gyönyörködtem a hegyoldalon látható, szinte vonalzóval meghúzott hóhatárban.

dsc_0485.jpg

Szép lassan összecuccoltunk mindent, indulás előtt még beszélgettem szomszédunkkal, aki egy 19 éves német világjáró kalandor, olyan helyeken kerekezett, mint India, Laosz, Kambodzsa és társai. Szívesen hallgattam volna előadását a kalandjairól, de sajnos mennünk kellett, nem sok időnk maradt a rossz idő beálltáig.
A város központját elérve, jobbra kanyarodva indultunk el az Ofenpass irányába. A környező hegyek havas hegycsúcsai bámulatos látványt és parádés közeget nyújtott a tekeréshez. A hideg ellenére csakhamar vetkőzni támadt kedvünk, mert 6-7 fok ide vagy oda, azért a brutál megrakott gépekkel, nem túl fasza kabátban tekeregni és beleizzadni. A nem túl megerőltető emelkedő nem tartott sokáig. Néhány 9%-ot leszámítva csomagos bringával sem megerőltető felcaplatni a tetőre és a közbeiktatott Ova Spin segédhágóra. Ezen a helyen megálltunk fotózkodni, majd látjuk ám, hogy jön a francia házaspár... Na ezek se a kocaturisták közül valóak!

sam_0759.JPG

Érdekes feelinget adott az emelkedőnek az út mentén egyre növekvő hó látványa és ahogy a fehér, jéggé fagyott hófal ontotta magából a hideget. Ennek ellenére felül egy szál rövid mezben és aláöltözőben tekertem. Nem fáztam és így legalább nem melegedtem ki. A csúcs közelében outisok haladtak el mellettem, nem túl nagy tempó különbséggel. Ahogy a Stelvion itt is megkaptuk a magunkét, ami a biztatást illeti. Egy szakaszokból álló, full-supportos túrát csináltak Nizzától Triesztig az Alpokon keresztül. Az egyik angol fickóval jót dumáltam, aztán egy hátba veregetést követően kiállt könnyíteni magán.

dsc_0502.jpg


A hágón fent a túrázókat várta a "Boss", az időeredményeket naplóba vezették, komoly. Azért volt pofám kérni egy csúcsfotót.
Fent jöhetett a szokásos átöltözés melegebb cuccba, kajázás, kis videózás majd a gurulás, amely előtt konstatáltam, hogy hosszú kesztyűvel nem igazán készültem. Gondolta, volna a tököm, hogy erre szükség lesz, így kesztyű híján egy még nem használt vastagabb zoknit húztam a kezemre, hogy fékezni tudjak a hideg levegőben mialatt megeresztem csomagjaimtól félelmetes súlyú bringám.

sam_0775.JPG


Zoliék kicsit lemaradtak a mászás során, de gurulás közben a münstair-i völgyben sokszor megálltam megörökíteni a környéket, bitang módon bejöttek a hegyek látványa és a falvak építkezési stílusa.
A völgy központjában található Santa Maria faluban verődött össze a triónk újra, még poénból elsütöttem, hogy nem megyünk fel az Umbrailpasson, de poénnak szánt kérdésemre csak szúrós tekinteteket kaptam válaszul. Közösen átléptük a határt, hogy megérkezzünk Olaszországba, délután 2 óra környékén. Az autó hűen várta tulajdonosát a parkedzsóban, bár a karosszérián alaposan meglátszódott az elmúlt napok csapadékos időjárása. A nap hátralévő részét utazással töltöttük. Merano, Bolzano majd a Grödner Jochon át elértünk Corvara in Badiaba a Dolomitok szívébe, hogy a pénteki és szombati napon valamennyit bepótoljunk a Svájcban elmaradottakból.  

Szólj hozzá